Tekijänoikeudet

Miksi tekijänoikeuksia tarvitaan?

Tekijänoikeuden tarkoitus on suojata luovan työn tekijöitä, sekä heidän tuotoksiaan. Näin varmistetaan tekijöiden toimeentulo ja luovuuden jatkuminen. Seurauksena kukaan ei voi omia toisen tekemää työtä ja väittää omakseen. Suurella osalla taiteilijoista kuukausipalkka ei vieri, vaan heidän tulonsa ovat riippuvaisia siitä, kuinka paljon heidän töitään käytetään, julkaistaan, esitetään tai myydään. Nämä tulot perustuvat tekijänoikeuksiin, jotka antavat tekijälle määräysvallan teoksensa käytöstä ja sen myynnistä eteenpäin. Tämä käytännössä tarkoittaa käyttöoikeuksien myymistä korvauksia vastaan.  

Tekijänoikeus kuuluu kaikille!

Tekijänoikeus syntyy jokaiselle tekijälle automaattisesti teoksen tekemisen myötä. Virallisia muodollisuuksia, kuten rekisteröintiä tai ©-merkin käyttöä ei tarvita. Teokseen on kuitenkin suositeltavaa merkitä tekijän nimimerkki ja julkaisuvuosi, sillä teoksen yhteydessä esitetty nimi on lain mukaan teoksen tekijä. Suojan saavat kaikki teokset, jotka ovat ylittäneet ns. teoskynnyksen. Teoskynnys ylittyy, jos teos on sen verran omaperäinen, ettei joku toinen tekisi aivan samanlaista. 

Mikä ihmeen Copyright-merkki?

©-merkki on kansainvälinen symboli, jota käytetään tekijänoikeuden suojaamassa teoksessa tekijän tai tekijänoikeuden haltijan nimen edessä. Tekijänoikeusmerkkiä käyttämällä voidaan ilmoittaa, kenellä ovat teoksen tekijänoikeudet. Tekijänoikeuden syntyminen tai suojan saaminen ei kuitenkaan edellytä ©-merkin käyttämistä. Copyright tai ©-merkin puuttuminen teoksesta ei myöskään poista teostason yltävästä teoksesta tekijänoikeussuojaa. Tekijänoikeus syntyy ja suoja alkaa samalla, kun teos luodaan eikä mitään rekisteröintiä tai muuta toimenpidettä tarvita.

©-merkin käyttämisessä ei ole erityisiä vakiintuneita muotoja. Yleisimmin sitä käytetään muodossa Copyright © tekijän tai oikeudenhaltijan nimi ja ensimmäinen julkaisuvuosi. Copyright sanan voi myös jättää pois. Esimerkiksi © Kopiosto ry 2020.

Kopiraittila

Suoja-aika

Tekijänoikeus ei kuitenkaan kestä ainiaan. Suoja-ajaksi kutsutaan aikaa, jolloin tekijänoikeus on voimassa. Kun suoja-aika umpeutuu teosta voi käyttää maksutta ilman luvan kysymistä. 

Suoja-ajan pituus ETA-alueilla

Euroopan talousalueilta peräisin olevien teosten suoja-ajan pituus on voimassa koko tekijän eliniän, sekä 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen.

Suoja-ajan pituus muilta alueilta

Aika on voimassa tekijän koko eliniän, sekä yleensä 50 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Jos teoksen alkuperämaassa on määrätty pidempi aika, tämä on suomessa sama, kuitenkin korkeintaan vain 70 vuotta.

Yhteisteokset ja taiteilijat/tuottajat

Teoksien, joita on ollut tekemässä useampi henkilö, suoja-aika lasketaan viimeisimmäksi kuolleen tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Elokuvateosten suoja-ajat päättyminen lasketaan viimeisimmän käsikirjoittajan, pääohjaajan tai elokuvan musiikin säveltäjän kuolinvuodesta alkaen. Esittävien taitelijoiden, sekä tuottajien teosten suoja-aika alkaa 70 vuotta teoksen julkaisuvuodesta. 


Entäpä luovan työn aineistot, jotka eivät saa suoraa suojaa?

Tekijänoikeutta lähellä olevia oikeuksia kutsutaan lähioikeuksiksi. Ne suojaavat esimerkiksi esittävien taiteilijoiden ja kuvatallenteiden tuottajien työtä sekä teoskynnystä ylittämättömiä valokuvia. Lähioikeuksien suoja-aika on sama, kuin tekijänoikeuksillakin.

Kuvakaappaukset ja lisätietoa lähioikeuksista Tekijanoikeus.fistä


Creative Commons -lisensseillä voit jakaa osan oikeuksistasi

Nimeä (By, ByAttribution)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain, jos he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä.

EiKaupallinen (NC, NonCommercial)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain epäkaupallisessa käytössä. Mikä on kaupallista ja mikä epäkaupallista on välillä epäselvää.

EiMuutoksia (ND, NoDerivatives)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa alkuperäistä teosta, mutta et salli muokattujen versioiden tekemistä teoksesta.

JaaSamoin (SA, ShareAlike)

Annat muiden julkistaa omasta teoksestasi muokattuja teoksia vain samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu.

Lisätietoa ja ohjeita koskien Creative Commons -lisenssejä sivulta https://creativecommons.fi/lisenssit/


Mitä seuraa tekijänoikeuksien rikkomisesta?

Tekijänoikeuden loukkauksesta voi aiheutua sekä rikos- että siviilioikeudellisia seuraamuksia.

© 2021 Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
Hyvitysvastuu

Hyvitysvastuu on objektiivista korvausvastuuta. Lainvastaisesta tekijänoikeussuojan kohteen käyttämisestä on suoritettava oikeudenhaltijalle aina kohtuullinen hyvitys, vaikka oikeudenloukkaaja olisikin ollut vilpittömässä mielessä. Kohtuullinen korvaus on luonteeltaan käyttökorvaus, joka vastaa sitä hintaa, millä teokset olisi saanut käyttöön laillisesti.

Lähde ja lisätietoa osoitteesta https://ttvk.fi/tekijanoikeus/loukkaukset

Vahingonkorvausvastuu

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tahallisesti tai huolimattomuudesta tapahtuvaa teoksen lainvastaista käyttöä. Vahingon aiheuttajan on tällöin kohtuullisen hyvityksen lisäksi suoritettava korvaus kaikesta muustakin menetyksestä, kärsimyksestä ja haitasta. Tällaista vahinkoa ovat tyypillisesti saamatta jäänyt liiketulo sekä liiketoiminnan arvonannon vähentyminen ja asiakassuhteiden häiriintyminen. Vahingonkorvausta on oikeuskäytännössä vakiintuneesti tuomittu myös tahallisen oikeudenloukkauksen selvittely- ja valvontakuluista.


Tekijänoikeusjärjestöt edustavat tekijöitä, taiteiljoita ja yrityksiä, sekä helpottavat teosten käyttöä edistäen kultuuria

APFI ry on av-tuotantoyhtiöiden edunvalvonta- ja tekijänoikeusyhdistys

Gramex edustaa muusikoita, kapellimestareita, laulajia ja äänitteiden tuottajia

Kopiosto on voittoa tavoittelematon tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden yhteinen tekijänoikeusjärjestö

Kuvasto ry on kuvataiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys

Sanasto on kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö

Teosto ry on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeusjärjestö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: